Lodi přinášejí blesky

22.9.2017
Korelace mezi množstvím emisí z lodní dopravy a četností blesků  je zcela zřetelná (Thornton, J. A., K. S. Virts, R. H. Holzworth, and T. P. Mitchell (2017), Lightning enhancement over major oceanic shipping lanes, Geophys. Res. Lett., 44, doi:10.1002/2017GL074982).

Podél lodních tras v severovýchodním Indickém oceánu a Jihočínském moři hřmí dvakrát častěji než v klimaticky stejném okolí. „Jde o nejzřejmější příklad, jak lidé opravdu mění sílu bouřek na Zemi díky emisím částic ze spalování,“ říká Joel A. Thornton, odborník na atmosféru z University of Washington v Seattlu a hlavní autor studie. Více aerosolu v ovzduší urychluje vznik mraků, v nichž dochází k separaci náboje a vzniku blesků.

Údaje za posledních dvanáct let z World Wide Lightning Location Network, mezinárodní sítě s údaji o všech bouřkách, jednoznačně ukazují, že mezi listopadem a dubnem v Indickém oceánu a v dubnu až prosinci v Jihočínském moři naroste podél lodních tras četnost blesků až na dvojnásobek. Na obrázku vidíme, že korelace mezi množstvím emisí z lodní dopravy a četností blesků je zcela zřetelná (Thornton, J. A., K. S. Virts, R. H. Holzworth, and T. P. Mitchell (2017), Lightning enhancement over major oceanic shipping lanes, Geophys. Res. Lett., 44, doi:10.1002/2017GL074982).

Hustotu lodní dopravy můžeme porovnat na této mapě z roku 2012. Trasy s četnými bouřkami patří mezi nejvytíženější na světě.

 
Odeslat komentář k článku "Lodi přinášejí blesky "



Opište text z obrázku:

Odeslat článek "Lodi přinášejí blesky " e-mailem

Diskuse/Aktualizace